Informacije i linkovi

Top lista recepata 2011 - 07/2012
od 1.4.2008.








Moja prva knjiga recepata:
Tatina kuharica


PRODAJNA MJESTA

O njoj su pisali:
Jutarnji list, nedjeljno izdanje. Moj tekst o prehrani djece
Vecernji list
Splitski portal Split-online.info
Zdrava krava
i mnogi drugi...




tko zeli preuzeti baner kuharice, neka kopira ovaj kod i stavi kod sebe na blog u jedan od boxova



Copyright by Mare
Nista s ovog bloga ne "posudjujte" i ne objavljujte drugdje, pogotovo ne pod svojim imenom.Zelite li suradnju ili objavu nekog recepta ili teksta, javite mi se na mail. Sve je moje vlasnistvo, osim ako je naznaceno suprotno.

Marina kuharica za Male (i velike)
Marina kuharica za Male (i velike)
Propagirajte svoju stranicu


moji mailovi:

mare_kuharica@hotmail.com
tatina.kuharica@gmail.com




RECEPTI

Recipes in English:

Salata od mahuna (French bean salad)
Polenta lemon cake
Pasta with asparagus and salmon sauce
Scones (English muffins)

Kuhanje za bebe i najmanju djecu. Ovo su samo prijedlozi recepata. Juhe, variva i povrce (koji slijede nize) te velik dio recepata su lako primjenjivi i na najmanje, naravno uz sitne prilagodbe koje su potrebne i cesto naznacene unutar recepata.

Zobena kašica - zdrav doručak za djecu i odrasle
Kuhanje za bebe - I dio
Kuhanje za bebe - Recept br. 2
Kuhanje za bebe - recepti s palentom

juhe i variva

Gazpacho španjolski
Egzotična juha od rajčica s kokosovim mlijekom
JUHA OD TIKVE I KESTENA s kokosovim mlijekom
Proljetno-ljetna juha
Curry od tikve/bundeve i slanutka (tajlandski)
Obicno neobicna juha od cvjetace (karfiola)
Udon - japanska juha
Gusta juha od celera
Istarska manestra
Gusta juha od tikve / bundeve / buce s gljivama
Gulas od tikve-bundeve-buce
Domaca juha od rajcica
Varivo od kelja na portugalski: Caldo verde
Varivo od buce/tikve/bundeve
Borsc - nacionalni specijalitet Rusije i Ukrajine
Juha od mrkve i narance
Juha od kestena i tikve
juha od sparoga
Kelj varivo, gotovo pa tradicionalno. Bez Vegete
Juha od Hokkaido tikve
Turska predobra juha od lece
Nekoliko gustih juha u kojima je mrkva osnova
Moja najdraza Minestrone juha
Riblja juha
Juha od brokule i mediteranski brzinski krumpir

Kruh i pizza

Varazdinski klipic
Sunka u domacem seljackom kruhu
Varazdinski klipici / prutici
Scones - englesko pecivo-kolacic
Bagels pecivo
Bolani kruh iz Afganistana
Pizza ABC - talijanska domaca pizza
Kruh I - Domaci seljacki kruh
Kruh II - Focaccia


riba i plodovi mora

Kokot ili škarpina na portugalski način
Špagete s botargom i artičokama
Filet ili obraz grdobine na ruzicastom rizotu od jecma
Dagnje iz pecnice - kao na Sardiniji
Sardele u kiselo slatkoj marinadi
Udon - japanska juha
Tjestenina s umakom od tunjevine, rajcica, spinata, mrkve...
Baby hobotnice ili lignje na zelenom krumpir pireu
Kremasti rizoto sa skampima
Bakalar portugalski
Lignje na dva nacina
Tuna s krumpirom, s rajcicama ili bez
Losos s rizom ili krumpirom i suhim bobicama
Brudet brzinski a odlican
Raznjici od skampa
Skoljke na buzaru, lignje na nekoliko nacina
Riblja juha
Rizoto s repovima kozica i spinatom

Tjestenina i žitarice

Zobena kašica - zdrav doručak za djecu i odrasleŠpagete s botargom i artičokama
Udon - japanska juha s rezancima
Tjestenina s umakom od rajcica, mrkve, spinata itd
Lazni Quiche (od lisnatog tijesta) sa sparogama i sirom
Proljetni afrodizijak - Sparoga s lososom
recept i foto-prica: Proljetna tjestenina, bez kuhanja umaka
Flekice sa sunkom (Schinkenfleckerln PRAVI)
Pet (5) crvenih umaka za tjesteninu
Tjestenina s umakom od tunjevine
Lazni Schinkenfleckerl - tjestenina s umakom od sira i sunke

Riza

Sretni zamotuljci, od rizinog papira
Kremasti rizoto sa skampima ili piletinom
Proljetni rizoto za najmanje
Crna slatka riza
rizoto od sparoga novi
Meso s rizom - Reisfleisch - na dva nacina
Rizoto od sparoga
Rizoto s repovima kozica i spinatom

Meso

Sunka pecena u kruhu, Uskrs
Marokanska piletina punjena kuskusom (cous cous)
Piletina iz pecnice s limunom
Predjelo s bresaolom ili govedjim suhim mesom
Mallorca Tapas - kobasice u dva umaka
Wiener Schnitzel (Becki odrezak) za malene - u malom formatu!
Junk-food? Wiener Fleischlaberl iliti Becke pljeskavice
Meso s rizom - Reisfleisch - na dva nacina
Djecji gulas
Saltimbocca alla romana
Piletina Pierrove bake

Povrce + razno

Salata Caprese - rajčice i mozzarella sir s bosiljkom
Crveno zelje, pirjano na austrijski način
Karamelizirani patliđan na kus-kusu
Špagete s botargom i artičokama
Gazpacho španjolski
Tri salate
Tsatsiki umak (cacik) - umak od jogurta i krastavaca
JUHA OD TIKVE I KESTENA s kokosovim mlijekom
Filet ili obraz grdobine na ruzicastom rizotu od jecma
Kelj pupcar ili prokulice u umaku od senfa
Punjene tikvice
Paprika s bosiljkom
Salata od mahuna (French bean salad)
Proljetno-ljetna juha
Curry od tikve/bundeve i slanutka (tajlandski)
Pecene sparoge i medaljoni od heljde
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Udon - japanska juha
Gravče na tavče, prebranac ili prepečeni grah
Palenta: Cvjetna palenta i ostali recepti
Jednostavno predjelo: paprike punjene sirom
Zeleni krumpir pire i Pesto genovese (a povrh njih hobotnice)
Istarska manestra
Gusta juha od tikve / bundeve / buce s gljivama
Slana venecijanska pita od tikve / bundeve / buce
Gulas od tikve-bundeve
Pohane zelene rajcice (paradajzi, pomidori)
Domaca juha od rajcica
Varivo od kelja na portugalski: Caldo verde
Varivo i savijaca od buce/tikve/bundeve
Guacamole - orgazmicka hrana i zalogaj zdravlja
Lazni Quiche sa sparogama i sirom
Azijska salata sa sparogama
Sparoge s holandskim umakom (Hollandaise)
Proljetni afrodizijak - Sparoga s lososom
Borsc - nacionalni specijalitet Rusije i Ukrajine
Recept za Falafel
Recept za carobnu zdjelicu prosa
Spanjolska tortilja
Pelješki pjat
Ratatouille
Rostilj prilozi od patlidjana
Spinat ili blitva s bijelim grahom i karameliziranim lukom
Rimski grasak
Avokado: brazilski desert i salata od avokada
Quiche Lorraine i Quiche s rajcicom i sirom
Peceni naribani krumpir
Polenta ili zganci s lukom i spekom
Kroketi od krumpira
Strudla od spinata i ovcjeg Feta sira

Namazi, umaci, ajvari i zimnica

Liptauer - namaz od sira s crvenom paprikom u prahu
Tsatsiki umak (cacik) - umak od jogurta i krastavaca
Loptice od sira s orasima ili pinjolima - Rochers de chevre aux noix
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Marmelada od naranči (Confiture)
Marmelada od smokava
Tapenade, tapenada - namaz od maslina i kapara
Guacamole - orgazmicka hrana i zalogaj zdravlja
Umak Hollandaise (holandski) za sparoge
Recept za domaci ajvar
Dva namaza: od Tahine i patlidjana

Salate

Salata Caprese - rajčice i mozzarella sir s bosiljkom
Tri salate
Salata od mahuna (French bean salad)
Salata Nicoise/Nica
Francuska salata Chevre chaude (vruca koza)
Azijska salata sa sparogama
Bomba zdravlja - Salata s narancama i datuljama
Caprese: salata od rajcica i mozzarelle
Kus-kus salata
Posebna salata od cikle i jogurta
Kruh salata s puretinom (ili bez)

Marokanska salata s korijanderom


kolaci i slatko


Zobena kašica - zdrav doručak ili desert za djecu i odrasle
Torta ili kuglof od bundeve ili Hokaido tikve

Salon Čokolade u Parizu 1. dio
Salon Čokolade u Parizu, 2. dio
Salon Čokolade u Parizu, 3. dio

Dunje - miris djetinjstva
Kolač s grožđem i svježim sirom
Bobice u šećeru, jednostavni ukras
Torta od fondana u 5 do 12
Crno bijeli kolač - čokoladni cheesecake s oreo keksima
Ledeni zalogaj od lubenice i bazge Sorbet ili granita od manga i rabarbare
Krema od svjezeg sira s mangom (ili drugim vocem)
Drobljenac ili crumble s rabarbarom i jabukom
Fondan proljetna torta
Cokoladna torta s narancama ili mandarinama
Panna cotta s vanilijom, koricom narance i preljevom od malina
Kineske okruglice od rizinog brasna s pastom od crnog sezama
Tortice od dunja - QUITTENTORTE
Vanili kiflice, potkovice, roscici
Firentinci
bakini cokoladni kolacici
bakine snjezne pahuljice
Šah keksi
Panforte nero - slatki tvrdi 'kruh'
Punjene pecene jabuke
Desert s lubenicom (Granita)
Okruglice (knedle) od sira
Sladoled od tajnih sastojaka
Brownies - socne kakao kocke
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Marmelada od naranči (Confiture)
Torta snova!
Zlevka, zlevanka
Tiramis
Bozicni kolaci: cokoladni makroni
Bozicni kolaci: grudi od snijega (kokos makroni)
Medena kucica
Medenjaci i vjesticje kucice
Jednostavan i zdrav desert s jogurtom
Sir od dunja ili kodonjata (otok Vis)
Bugarska 'torta' od tikve (bundeve, buce)
Marmelada od smokava
Voce u aspiku (zelatini)
Kolac od polente i limuna
Zdrava Hello Kitty torta
Baklava sa sirom i narancinim sokom
Scones - englesko pecivo-kolacic
Riso nero - Crna Uskrsnja riza sa Sicilije
Arancini - kandirana korica narance
Keksi za Valentinovo s narancinom vodicom
Spekulatius keksi uz blagdan Sv. Nikole
Halloween muffini
Sicilijanska Granita di cafe, ledeni desert od kave
Recept za Sorbet od limuna
Bakin sladoled - Djeca rado kuhaju II
Vocni kolac
Muffini od cokolade
Najbolji Kuglof
Recepti za djecji rodjendan 1
Rodjendanska torta - Stara Becka torta
Bozicni kolacici od badema i narance (Sicilija)
Domaci keksi / djeca rado kuhaju
Pecene jabuke / Malo o Martinju, proslavi dana Svetog Martina
"Portugalci" - kosarice s kremom (Pastel de nata)
Presnac (otok Krk)
Grcki jogurt s vocem, medom i orasima
torta od oraha/badema s ricotta sirom
Kuglof i brownies
Krafne i fritulice
Zlevanka
Domaci vanili secer
Kolac brz i jednostavan, s narancom i limunom

Reportaze i fina hrana s putovanja (te lokalni recepti)

Paris:

Salon Čokolade u Parizu 1. dio
Salon Čokolade u Parizu, 2. dio
Salon Čokolade u Parizu, 3. dio


Otok Sardinija:
Sardinija - Cagliari
Sardske spagete:
Špagete s botargom i artičokama

Egzotika na tržnici Naschmarkt u Beču
Egzotika na tržnici Naschmarkt u Beču
Naschmarkt, Bečka najpoznatija tržnica - Baumkuchen ili Kolač s 'drveta'

Otok Korzika:
Korzika
Korzika - rodjendan na plazi
Na plazi valovito - fotografije s plaze
Punjene tikvice - Kuhinja Korzike
Lokalne delicije - Korzika
Od kupina do izrade sira u Restonica kanjonu, vrhunci Korzike
Loptice od sira s orasima ili pinjolima
Paprika s bosiljkom
Od krave na cesti do meda na brdu
Brdsko-seoski turizam i slatki mali restorani

Chilli, paprike i papricice
Doruckuj kao car (reportaza iz Nizze 2. dio)
Setnja trznicom u Nizzi i recept za salatu Nicoise/Nica
Kulinarski vrhunski i recepti za pecene sparoge i medaljone od heljde
Reportaza iz Istre: Tartufi i Livade

Vienna, Bec, Wien

Christmas market, Bozicni sajam, Christkindlmarkt

Posebne teme i prilike:

Posebni zalogaj - fish and chips iliti: post o (ne)brendiranju hrane
Potrosac je itekako vazan

Scones i marmelada za ugodno englesko poslijepodne

Martinje i recept za pecene jabuke

Božić:

Božićni ručak br. 3: Crveno zelje, pirjano na austrijski način

Božićni ručak, 1. dio

Božićni ručak 2. dio


Uskrs:
Uskrs: Pinca, sunka u seljackom kruhu i tri salate

Blagdanski kolacici i keksi:

Fondan proljetna torta
Torta s fondanom, 5 do 12
Tortice od dunja - QUITTENTORTE
Firentinci
Vanili kiflice, potkovice, roscici
bakini cokoladni kolacici
bakine snjezne pahuljice
Šah keksi
Panforte nero - slatki tvrdi 'kruh'
Bozicni kolaci: cokoladni makroni
Bozicni kolaci: grudi od snijega (kokos makroni)
Medena kucica
Medenjaci i vjesticje kucice


Rostilj:
O rostilju Tekst i dva recepta

Zdravlje:
Prehranom protiv nesanice i problema sa spavanjem
Recepti protiv gripe i 4 Bandita
Proljetni afrodizijak - Sparoga

Anketa
6041823/reci-mi-sto-i-kako-jedes.html target=_blank>Reci mi sto i kako jedes
Rezultati ankete
rezultati ankete

od 22.2.07.
Free Website Counter
Free Website Counter

Kolač čupavac



Za vikend mi je trebao kolac za goste i izbor je pao na recept kolegice blogerice Jubistache.

Kolac sam radila prema ovom receptu. Slike su prekrasne a kako volim zobene pahuljice i kako s psenicom i njenim brasnom ne bi trebalo pretjerivati (sto naravno ionako cinimo), odmah mi je zapelo oko i na ostalim sastojcima te njihovoj kolicini. Rezultat je dokaz da se moze napraviti vrlo ukusan desert koji je uz to i vise nego lagan te ne prekalorican. Jer u cijelom se kolacu nalazi samo 8 zlica brasna i samo 2 zlice secera te samo 2 ulja!
Iz nekog sam nepoznatog razloga u zadnji tren pozeljela dodati i kakao. Kako nisam imala marmelade od sljiva stavila sam na pola kolaca marmeladu od mandarina (organski uzgoj, moja proizvodnja) sto se pokazalo odlicnim. Zasto jednostavno ako moze kompliciranije...iz radoznalosti sam na drugu polovicu kolaca stavila Dzem od žižula, poklon od kolege blogera Manjada iz Istre. Dzem od žižula okusom podsjeca na onu od sipka. Vi naravno uzmite marmeladu ili dzem koji imate.



Kopiram ovdje sastojke s bloga od kolegice da ne morate skakati s bloga na blog, uz moje dodatke.

Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom

(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2 žlice ulja
2 zlice kakao praha
marmelada od mandarine ili narance te zizule i listići badema (za ukras)





Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, kakao prah, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Kada se kolač ohladi premazati ga marmeladom od šljiva. Listiće badema lagano uz mijesanje peci u tavi bez masnoca te njima posuti kolac.




U slast!



27.02.2012. u 15:20 sati | 6 Komentara | Print | Link | Na vrh

Peceni karfiol s tahina umakom



Kad u gostima ili u nekom restoranu, zabavi ili cak internetu nabasam na jelo ili ‚obicnu’ namirnicu predstavljenu na nov i ukusan nacin, zapisujem ju na svoj ‚to do’ odnosno ‚skuhati/pripremiti sto prije’ popis. Bez obzira na to jesam li dobila recept ili ne, pokusala sam (uglavnom uspjesno) pripremiti puno takvih jela na isti ili slican nacin, od kojih su mnoga zavrsila i ovdje na blogu (kao npr. recept iz proslog posta).

Kako bas jako volim karfiol, uvijek sam u potrazi za novim idejama za njegovu pripremu. Kao dijete sam ga naucila jesti u juhi ili pohanog s krusnim mrvicama (prezlama) i to je bilo to. Eksperimentiram s njime i obicno ova jela cesce zavrse na nasem stolu. Ovaj karfiol me upravo odusevio jer sadrzi jos jedan sastojak koji jako volim – tahinu. Muz nije bas ljubitelj karfiola ali se takodjer odusevio kombinacijom.

Bilo da se odlucite pripremiti ovo jelo kao prilog ili kao lagano glavno jelo, iznenadit ce vas jednostavnoscu pripreme ali i posebnim okusom, sa ili bez dodatka tahine. Tahina je inace pasta od sezamovih sjemenki, izuzetno je zdrava jer sadrzi zeljezo i kalcij a uz dodatak limunovog soka ovim umakom konzumirate i vitamin C. Recept je inace vec objavljen ovdje ali da ne trcite izmedju recepata, ponavljam ga i ovdje. Na linku je jos par korisnih informacija.

Sto se kolicine tice, ja sam za rucak pojela skoro cijelu manju glavicu karfiola ali i cijelu tahinu koja je trebala biti dovoljna za cijeli karfiol te kasnije ostati za namaz. Stoga predlazem za 4 osobe ove kolicine.

Potrebno:
2 glavice karfiola, odvojiti ili narezati na cvjetove.
Oko 1,5 dl maslinovog ulja, nesto vode
Sol, svjeze mljeveni papar
4-5 zlicica kumina

za Tahini namaz:
5-6 žlica tahini paste
1-1,5 čaše tople vode
1-2 režnja češnjaka
4-5 žlica maslinovog ulja
Sok 1 limuna (po želji i više. Ne pretjerati jer inače postane gorkasto)
Sol
Prstohvat-dva mljevene paprike



Priprema:

1. zagrijati pecnicu na 225°. Karfiol poslagati u vatrostalnu posudu za pecenje. U casi dobro pomijesati ulje, vodu, sol, papar i kumin pa preliti preko karfiola i promijesati te paziti da su svi cvjetovi dobro prekriveni ovim umakom. Peci oko 20-30 minuta, ovisno o tome zelite li al dente ili malo peceniji obrok.
2. Dok se karfiol pece pripremiti tahinu.
Za početak, tahinu treba još u staklenci dobro promiješati žlicom jer se odvoji na vrlo gustu pastu i sloj ulja.
Stavite tahini, čašu vode, protisnuti češnjak i sol u mikser za sokove i koktele i dobro promiješajte. Ako nemate taj mikser, dobro će doći bilo što pa čak i ruka. Polako dodajte ulje i limun i miješajte sve dok namaz ne postane gladak i ne pregust. Ako vam se smjesa čini pregusta, dodajte oprezno još tople vode. Kušajte i dodajte soli ako je potrebno.




3. Posluziti vruci karfiol preliven tahinom.
4. Jelo je vrlo ukusno i vruce ili ohladjeno a ja cu slijedeci put karfiol preliti mjesavinom jogurta, kiselog vrhnja i cesnjaka jer mi se cini da bi i to mogla biti ukusna kombinacija.



U slast!





21.02.2012. u 20:45 sati | 8 Komentara | Print | Link | Na vrh

Grdobinin obraz (to je sad bez-obrazna grdobina) s njezno ruzicastim rizoto-jecmotom



Prije nego kao na fejsu krene diskusija o velicini porcije cu napomenuti da se radi o predjelu ili pak glavnom jelu za dame koje vec prvim topljenjem snijega razmisljaju o svojoj bikini liniji. Porcijica je bila za snimanje ovolika i da, bile su mi potrebne male repete.

Jelo je naravno brzo i jednostavno za pripremu a sastojci su vrlo zdravi. O ribi ne treba puno pricati. Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu, Mezopotamiji i području europskih sojenica. Sumerani su uz uobičajenu primjenu u kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina. U Babilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom vijeku je prženi ječam bio važna živežna namirnica. Zdrava je i jeftina zamjena za kavu, a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer.
Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.

(na ovom linku cete naci jos informacija o jecmu)


Za ovaj je recept potrebno:

Filet ili obrazi grdobine. Za predjelo po jedan po osobi a za glavno jelo oko 3 komada po osobi

Za orzotto-jecmoto:

Salica jecma
Pola do jedne glavice luka, sitno narezuckati
Casa bijelog vina i/ili tekucina od cikle iz staklenke
Malo cikle sirove ili kuhane ili te iz staklenke – za boju
Riblji ili povrtni temeljac za podlijevanje (ili naravno voda ako nemate nista od ovoga)
Zlica maslaca
Malo maslinovog ulja

Za posluzivanje: na kockice narezana cikla, po mogucnosti ona koja se kuhala u rizotu te nesto zeleno poput krastavca



Priprema:

1. Pripremiti rizoto od jecma na 'obicni' nacin odnosno na zlici maslaca i malo ulja poprziti luk, dodati jecam i jos malo prziti. 'Ugasiti' vinom ili tekucinom od cikle iz staklenke, dodati malo cikle u komadu ili narezane na kockice i kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno podlijevanje. Dodavati temeljac po potrebi odnosno tako da tekukcine na jecmu ne bude niti previse niti premalo. Jecam ne smije u tekucini plivati nego se onako fino 'krckati'.

2. Kad je rizoto-jecmoto (ili kako bi ga talijani nazvali: orzotto) gotov, brzo pripremiti ribu. Ispeci obraze grdobine (ili filete sa ili bez kostiju) u tavi. Obraze se moze malo uvaljati u brasno ali to nije uvjet.

3. Sastojke smjestiti kao na slici i posluziti.

U slast!




17.02.2012. u 18:41 sati | 10 Komentara | Print | Link | Na vrh

Nakon ciscenja snijega ...

Za marljivce koji su ovih dana prisiljeni cistiti snijeg, preporucam ovu toplu okrijepu.



JUHA OD TIKVE I KESTENA s kokosovim mlijekom


Slicnih je juha kod mene bilo vec vise puta a kako sam u trgovini nasla pecene oguljene kestene te lijepu muskatnu tikvu iz bio uzgoja, odlucila sam se za brzopotezno toplo jelo.

Ovaj je recept na neki nacin spoj dva prijasnja odnosno onog za hokaido tikvu s kokosovim mlijekom te ovaj, od tikve i kestena

Potrebno je:

oko 200 g pecenih oguljenih kestena
1 muskatna tikva (butternut) od oko 500 g
4-5 stabljika mladog luka
oko 1 dl kokosovog mlijeka
1-2 zlice maslaca
po zelji 1 dl bijelog vina (kod mene ga je bilo)
povrtni temeljac

Priprema:

1. Oguliti tikvu, narezati na kockice. Otvoriti vrecicu s pecenim kestenima ili pripremi svjeze prema receptu s gore navedenog linka.
2. Otopiti maslac i dodati mladi luk narezan na kolutove, kratko poprziti i odmah dodati tikvu te poprziti oko pola minute do minutu. Dodati bijelo vino, kratko kuhati (minutu) uz mijesanje pa dodati biljni temeljac i kestene. Ostavite nekoliko kestena sa strane za posluzivanje.
3. Kad je tikva kuhana odnosno omeksala, usitniti stapnim mikserom, dodati malo kokosovog mlijeka. Kusati i po zelji dodati jos kokosovog mlijeka. Ne pretjerivati da ne nadjaca okus ostalih sastojaka. Tko ne voli kokosovo mlijeko moze dodati naravno i slatkog vrhnja.
4. U svaku zdjelicu dodati pokoji cijeli kesten, preliti juhom i posluziti.



Oni koji su cistili snijeg pa se potom klizali ili sanjkali a mozda i uzivali u ostalim zimskim radostima (ne, nema zimi gadosti. Zimi neka bude zima i hladno a ljeti neka bude toplo cerek), pozeljet ce se nagraditi i ugrijati vrucim cajem, punchem ili mozda kuhanim vinom. I ne zaboravite ako pijete alkohol: Ne vozite jer svaka je taksi voznja jeftinija od ugrozenih zivota, slupanog auta i unistene buducnosti yes



Caj pripremiti znate a recepti za punch i kuhano vino su vec objavljeni na ovom blogu ali da ih ne trazite evo i linkova:

Recept za punch

Ako je salica s napitkom prevruca, lagano ohladiti u snijegu party




Jedna je citateljica napisala:

"Trebala si odmah staviti recept za kuhano vino.... doduše, ovo je kuharica za djecu, ali i mi smo nečija djeca, zar ne?"

Recept za kuhano vino





13.02.2012. u 13:15 sati | 5 Komentara | Print | Link | Na vrh

Panna cotta - elegantni desert



Panna cottu iliti kuhano vrhnje ne bih nikad niti pokusala raditi da nisam nedavno u Mole West na Neusiedlersee pojela najbolju Panna cottu ikad. Da nije bila dio menija za rucak sigurno ovaj desert nikad ne bih narucila jer me Panna cotta do sada nije bas odusevljavala.

Ovaj je recept samo ‚remake’ originala i odusevilo me sto je ispala jednako dobra kao i original, ali valjda se tu ne moze puno pogrijesiti. Odlicno je ispala i druga varijanta, ona zacinjena crnim sezamom s umakom od mandarina. Paste od crnog sezama mi je ostalo od ovog recepta (recept ispod) i tako je dobro mirisala da me zanimalo kako ce obogatiti panna cottu.

Kod panna cotte mi se jedna stvar cini jako vaznom za spomenuti jer sam probala razne izvedbe koje su bile samo preteske i bezukusne. Potrebno je naime zaciniti pravom vanilijom ili dovoljno vanilij secera – onog od prave vanilije, s crnim tockicama cerek a ne nekim instantnim umjetnim rjesenjem. Nije lose dodati mlijeko iako se naravno moze koristiti i samo slatko vrhnje. Druga stvar koja je vazna a tice se izvrtanja posudica je nize u receptu.



Panna cotta iliti kuhana krema
Za oko 6-8 porcija, ovisno o velicini posudica

400 ml slatkog vrhnja (vrhnje za kuhanje)
150 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
vanili secer 2 zlice (pravi vanilij secer, ovako ga ja pripremam)
2 zlice secera u prahu
zelatina u prahu (moze i listovi, pripremiti prema uputstvu)
malo naribane korice BIO narance (na ovu kolicinu sastojaka oko pola)

Tko zeli moze i vise zasladiti ali meni je cinilo dovoljnim.

Umak:
maline oko 400 grama
4 zlice secera u prahu (ili vise ako su maline kisele)
par zlica vode

skuhati i mahune vanilije

1. U posudu staviti vrhnje, secer, i mlijeko. Mahunu vanilije presjeci po duzini i ostrugati sav 'kavijar' odnosno crne sjemenkice te dodati u posudu. Mahunu ne baciti nego narezati na par komada i dodati u posudu te polako zakuhati. Nakon sto je zakuhalo, staviti da se ohladi oko pola sata kako bi se sto bolje upila aroma vanilije.
2. Pripremiti zelatinu prema uputstvu na pakovanju. Obicno se prah pospe po nekoliko zlica vode, soka ili vode i lagano promijesa. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta i tada umijesati u kremu i sve zajedno ponovno lagano zakuhati uz stalno mijesanje. Na kraju umijesati naribanu koricu narance i skinuti s vatre.
3. Ako panna cottu zelite posluziti na tanjuru prvo pripremite posudice u kojima ce se hladiti. Neka posudice ne budu previsoke kako istresanje kasnije ne bi bilo pretesko.



Pripremljene posudice premazati uljem od suncokreta kako bi gotova, ohladjena panna cotta sto bolje skliznula van. Ako ih navlazite vodom povrsina im mozda nece biti tako lijepa kao kad se naulje.
Jos vrucu panna cottu dakle uliti u ove posudice i staviti na barem 3 sata u hladnjak.


Umak
Pred samo posluzivanje pripremiti umak od malina. Nisam preveliki ljubitelj smrznutog voca ali ako nema drugoga i to je dobro. Takodjer nisam ljubitelj mijesanog sumskog voca jer mi se uvijek cini prekiselo. Uostalom i moja je ‚inspiracija’ odnosno panna cotta koju sam odlucila kopirati, ona iz restorana Mole West, bila pripremljena samo s malinama.

1. Odvojiti nekoliko malina za ukrasavanje plus jos nekoliko za dokuhavanje a ostatak staviti u tavicu i zakuhati. Kad se voce raskuhalo propasirati ga kroz sito.
Naravno da se ovo ne mora raditi ali maline su prepune sitnih kostica i stvar je jednostavno puno ukusnija i ugodnija za jesti ako je propasirana.
2. Dodati secer u prahu koji je otopljen u nekoliko zlica vode i ponovno zakuhati. Dodati onih par malina koje su za dokuhavanje i uz lagano mijesanje lagano zakuhati kako bi se maline dobro omotale ostatkom umaka ali ostale cijele.



Posudice s Panna cottom izvaditi iz hladnjaka, te posluziti na jedan od dva nacina:

U posudici, preliveno slojem umaka
ili
na tanjuru, s umakom (ako ste posudice odlucili prethodno nauljiti)

Za posluzivanje na tanjuru, nozem malo odvojiti rub od case i panna cottu istresti na tanjur. Ako ne ide lako, nije lose posudicu vrlo kratko staviti u zdjelicu vruce vode. Na vrh staviti po jednu sirovu malinu te malo umaka. Ostatak umaka uredno podijeliti po tanjurima.

Od voca se moze koristiti i visnje, tresnje, marelice, mango i slicno voce.
U nedostatku voca svjezeg ili smrznutog se moze uzeti i marmeladu koja nije preslatka, malo ju zagrijati te uredno podijeliti po panna cotti ili oko nje.




Varijanta sa crnim sezamom:

Sve isto kao u gornjem receptu samo sto se umjesto narancine korice pred kraj kuhanja doda 1-2 zlicice paste od crnog sezama (sjemenke poprziti bez masnoce u tavi te samljeti sa secerom ili u muznju/avanu zgnjeciti ako se radi o maloj kolicini koju pripremate). Umjesto malina predlazem na isti nacin pripremiti mandarine, mango ili marelice (zbog boljeg kontrasta boja ali i sto interesantnijeg okusa)



U slast!








01.02.2012. u 20:15 sati | 7 Komentara | Print | Link | Na vrh

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        


Komentari da/ne?


ZASTO BLOG KUHARICA ZA DJECU ?



ZASTO BLOG KUHARICA ZA DJECU ?

Cesto ne znamo sto kuhati za nase dijete, koje jednostavno ne zeli jesti isto sto i mi. Jer mi cesto volimo kiselo i papreno i cesto bi bilo previse za ocekivati da i jedno malo stvorenje jede jako zacinjena jela.

Sto danas skuhati za vase dijete, bez obzira je li je staro godinu dana, 5 ili 10 godina? Objavljujem recepte jela za koje sam sigurna da ih djeca vole. Mozda ne svako dijete i u svakoj fazi svojeg zivota, ali oni su u svakom slucaju visestruko isprobani. Neke sam recepte dobila od prijateljica a neke od prijatelja koji imaju djecu i ponekad im nesto skuhaju. Ali vecina recepata su moja "izmisljotina", cesto varijacije na jela koja vec odavno poznajemo.

Stvari koje su mi pri kuhanju vazne su:
1. jednostavnost sastojaka (dakle lako ih svi mozemo kupiti)
2. jednostavnost, lakoca pripreme
3. brzina
4. odlican okus (ali ovo je cesto subjektivna stvar)

Jela naravno moraju biti po sastojcima i po postupku pripreme ZDRAVA ili sto zdravija.

Ponekad cu objaviti i pokoji recept za "vecu" djecu, mozda za neko jelo koje sam sama izmislila ili pak prilagodila mojem ukusu (npr. ajvar).

Bilo bi mi drago kada bi ovaj blog funkcionirao u dva smjera. Dakle, rado primam recepte drugih blogera (ili samo citatelja ovog bloga) i rado cu ih objavljivati.

Hvala unaprijed na citanju i dodavanju recepata. Nadam se da cete vi i vasa djeca uzivati u mojima.



Nekoliko rijeci o prehrani djece

Svi, i liječnici i roditelji svjesni su da je prehrana djece vrlo važna u prvoj godini života i da o kvaliteti te prehrane u mnogome ovisi i zdrav rast i napredak djeteta. Međutim, kada dijete malo poraste obično se prehrana stavlja u drugi plan, kao da smatramo da je organizam djeteta dovoljno velik da sam stvara neke važne nutrijente i krpa rupe koje loša prehrana stvara.

Takav potpuno pogrešan dojam imamo i za prehranu odraslih. Recimo, bez grižnje savjesti da u svoj organizam trpamo hranu koja nas uglavnom zadovoljava organoleptički /tj. po okusu, mirisu i izgledu/ , a od svoga organizma očekujemo da nekim magičnim putevima od smeća napravi zlato. BILO BI JAKO LOŠE DA I KOD SVOJE DJECE STVORIMO TAKOVU NAVIKU.

Naša su djeca zapravo u popriličnoj opasnosti, i što to prije shvatimo, prije ćemo moći pomoći i sebi i njima. Amerika ima gorka iskustva. Sve veći broj gojazne djece, sve veći broj bolesne djece, pojava visokog krvnog tlaka. šećera, ateroskleroze, dakle bolesti koje su prije pogađale stariju populaciju, sada pogađaju sve mlađe osobe i javljaju se već kod omladine. Zna se, za ovako tragične pomake može se krivca tražiti u načinu prehrane. Iz ovih loših iskustava treba učiti i naravno zaobići ih. Nemojte čekati nikakav nacionalni program, niti da netko o prehrani vaše djece brine umjesto vas. Krenite sami.

I nemojte reći da o vašoj prehrani u predškolskoj dobi nitko nije brinuo, pa ne treba niti sada.

Još prije tridesetak godina na našem tržištu nije bilo tako mnogo salamice, paštetica, Mc Donaldsa, raznih čipseva, smokija, krokija i sličnih industrijskih prerađevima. Nije bilo niti Coca Cole, tonika, sokova i svih čuda. Jela se prirodnija hrana koja je sadržavala više vitamina i minerala nego što ih sada sadrži, jele su se lešade i variva, žganci i mlijeko, meso jednom ili dva puta tjedno, jeo se crni kruh ili od integralnog brašna. Žitarice i njihove prerađevine, te povrće bili su osnova prehrane. A pila se je voda. Obična, čista voda. Ponekad čaj. I zapravo je naša tadašnja prehrana bila vrlo bliska onoj koju stručnjaci danas preporučuju i takovoj prehrani mi možemo zahvaliti relativno zdravlje naše generacije.

Do godine dana djeteta o njegovoj prehrani vodilli su brigu i pedijatri i roditelji i svagdje se pričalo što i kako jede i što i kako mu dati jesti. Nakon toga perioda sva briga ostaje prepuštena obično majci.

U drugoj godini života obično nema problema sa prehranom. Majka se još dobro sjeća koliko dijete treba voćnih obroka, koliko mliječnih, a dijete je još dovoljno dobro i nema neko svoje mišljenje, glavno mu je da je sito. Upravo je sada prilika da se razvijaju dobre prehrambene navike, dok dijete još nije potpuno svjesno svoje okoline. Iskoristite to i navikavajte dijete na mislije i razne krispije za doručak, na crni kruh, Obavezno ga hranite ribom i povrćem, izbjegavajte salame i paštete. Privikavajte ga i na namirnice čudnog okusa, npr. maslinovo ulje. Sada treba udariti temelje zdravoj prehrani.

Međutim, sa dvije i pola, tri godine godine, ono već stvara svoje mišljenje, ispoljava ga i nastoji ga provesti. Uvijek imajte na umu da dijete možda ima svoje mišljenje i volju, ali nema znanje. Ono ne zna što je za njega dobro, pogotovo ne po pitanju prehrane i zato ne može biti dijete to koje će određivati što će se jesti. Ono gleda svoju okolinu i dobro pamti što jede otac, što gosti, što baka i djed.

Više ga nećete moći prisiliti da jede nešto što ne jedu drugi, osim ako on baš to posebno voli.

Zato, dijete nikada ne treba pitati što bi željelo jesti, njegov jelovnik treba isplanirati unaprijed i toga se pridržavati. Naravno, uvijek su mogući pomaci i odstupanja, ali neka budu uvijek u istom smjeru.Uvijek imajte na umu da je vaša roditeljska dužnost razviti mu naviku kvalitetne i zdrave prehrane, koja će mu biti osnov za zdravlje i sveukupnu sreću. Ova će navika ostati usađena u njega i kada bude bio odrastao čovjek i kada bude imao vlastitu djecu. Ako osjećate da ste na tom području tanki i da vaše navike nisu dobre, hrabro naprijed. Vaše dijete je vrijedno truda da promijenite svoje loše navike. Biti ćete jako ponosni na sebe kada vam to uspije.

Iako, sve riječi ovoga svijeta neće njega uvjeriti da jede crni kruh ako vi jedete bijeli. Idealne navike steklo bi dijete koje živi u okolini koja se idealno hrani. Ako morate griješiti neka vas barem ono ne vidi.

Priredila:
V. Gašparević Ivanek, mr. pharm.
Izvor : www.lijekovi.com



Originalna a prakticna umjetnost od filca, kuhane vune:

Filzkunst Blog

ZONDRA Art, lijepe stvari, reportaze, umjetnost, hrana, napravi sam....


Zondra Art

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se